Handleiding

Waarom Mispoes? 

We kunnen allemaal over onszelf en anderen aangeven wat er allemaal beter kan, of wat we verkeerd doen,… Wanneer je een toets terug krijgt en je hebt 7 op 10, zeg je ‘Oh ik heb maar twee fouten’ in plaats van te denken ‘Ik had er 7 juist!’. Zo gaat het ook wanneer je naar jezelf kijkt. We zien makkelijk wat er mis is in plaats van wat er goed gaat.

We hebben moeilijk om te vertellen waar we sterk in zijn of wat er goed gaat. Toch weet je dat iedereen sterke en zwakke punten heeft en dat iedereen van ons zijn eigen kwaliteiten heeft en ook gebreken heeft. Dat deze beide iets met elkaar te maken hebben is iets dat de meeste minder bekend mee zijn. 

Een kernkwaliteit is een kwaliteit die je bijzonder maakt, het is een kwaliteit waarvan jezelf zegt: ‘Dat kan toch iedereen?!’. Dit is dus niet waar, het is iets typisch voor ieder van ons. Als je deze kernkwaliteit zou weghalen, verandert je persoonlijkheid. Deze kwaliteit schiet boven al je andere kwaliteiten uit.

Wanneer je van je eigen kernkwaliteiten een beeld kan vormen kan je hier bewust mee aan de slag, je kan hem inzetten op school, onder vrienden, bij je hobby’s,… Als je kernkwaliteit ‘Doorzettingsvermogen’ is, zal jij diegene zijn die in situaties waar heel wat werk in kruipt, de taak tot een goed einde zal brengen, omdat je geen opgever bent. Als je jezelf beter wil leren kennen, is het dus goed om je eigen kwaliteiten in kaart te brengen. Als je een radio zonder ruis wil laten spelen moet je hem ook de juiste golflengte zetten natuurlijk.

Schermafbeelding 2018-12-12 om 09.12.37.png

We werken op basis van een kernkwadrant dat is opgebouwd uit 4 peilers: kernkwaliteit, valkuil, ‘daar krijg ik jeuk van’ en mijn uitdaging of doel. Meestal hebben we het het moeilijkste met onze kwaliteit te benoemen. Hiervoor heeft Mispoes een groot deel kwaliteiten in kaart gebracht met wat ze inhouden voor je persoonlijkheid, de bijhorende valkuilen waar je jezelf af en toe weet in te tuimelen,… Dit om je meer inzicht te geven in jezelf zodat je kwaliteiten zelf kan benoemen.

Je kan ook samen met je begeleider nadenken wat voor jou je valkuil is, hier zal je begeleider kunnen helpen een kwaliteit aan te koppelen. Wanneer je deze kwaliteit doorneemt zal je snel herkennen of je jezelf hier in kan vinden. Wat verwijten anderen me vaak? Wat vind ik storend aan mezelf? Welk gedrag vertoon ik als ik stress heb? Hier zit steeds je kwaliteit achter!

Wanneer we dit in kaart brengen kunnen we makkelijker voor onszelf een uitdaging bedenken voor de komende tijd. Zo ga je zelf voorkomen in je valkuil te vallen. Mispoes!

Dit hulpmiddel is niet enkel om je kwaliteit en je uitdaging te weten te komen, maar ook om te laten zien dat je eigenlijk van mensen waar je jeuk van krijgt wel eens het meest zou kunnen bijleren.

Enkele vragen om je kernkwaliteiten te achterhalen:

  • Wat waarderen anderen in mij ?
  • Wat verwacht ik als vanzelfsprekend bij anderen ?
  • Wat vind ik in mezelf gewoon ?

Kwaliteit vs Valkuil

We weten allemaal dat wanneer bij ons de zon schijnt, het aan de andere kant van de wereld nacht is. Zo heeft iedere kernkwaliteit ook een zon en schaduw kant. Deze schaduwkant is onze valkuil. Door onze valkuilen in kaart te brengen zullen we deze kunnen ontwijken: Mispoes!

Deze valkuil is het gevolg van wanneer je kernkwaliteit doorschiet, als je erin overdrijft. Zo kan een kernkwaliteit ‘behulpzaamheid’ doorschieten in ‘Seg bemoei je niet zo’. Het is iets waar we onszelf aan kunnen storen en waar anderen zich aan ergeren. Onze kracht wordt een beetje onze zwakte. We zeggen ook soms wel eens ‘te veel van’t goeie’.

De valkuil is wat je regelmatig als ‘etiket’ opgeplakt krijgt. Je wordt als ‘gedrevenheid’ verweten dat je niet zo moet ‘doordrammer’. Willen of niet,… ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Enkele vragen om je valkuilen te achterhalen:

  • Wat verwijten anderen mij ?
  • Wat ben ik bereid in anderen door de vingers te zien ?
  • Wat vind ik in mezelf te verrechtvaardigen ?

 

Kwaliteit vs uitdaging

Wanneer we onze kwaliteiten kunnen erkennen, kunnen we hieraan uitdagingen leren koppelen. Onze uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil. Dus als je een ‘doordrammer’ bent (valkuil doorzettingsvermogen) kan hier de uitdaging: ‘Leer mij geduldig zijn’ aan vast hangen. Dit omdat wanneer je begint ‘door te drammen’, je geduld verliest.

Dit wil dus eigenlijk zeggen dat we onze Mispoes kunnen bekomen, onze valkuil kunnen ontwijken, door onszelf uit de dagen met de uitdaging dat hier achter schuilt.

Je gaat niet minder ‘gedreven’ worden, maar een ‘geduldige gedrevenheid’ proberen bekomen. Zo loop je minder risico dat je gaat ‘doordrammen’.

Met Mispoes willen we je laten zien hoe deze twee kwaliteiten samen kunnen gaan. Op het eerste zicht zou je denken dat dit eerder tegenstellingen zijn in plaats van aanvullingen. Door je eigen uitdagingen in kaart te brengen tegen over je kwaliteiten ga je je persoonlijkheid kunnen ontplooien met beide aspecten.

Nog een bijvoorbeeld: valkuil =  ‘wispelturigheid’ > uitdaging = ’orde’ of ‘structuur’
Als je wispelturig bent ga je moeilijk kunnen voorstellen dat jouw ‘flexibiliteit’ samen gaat met ‘orde’.

Enkele vragen om je uitdagingen te achterhalen:

  • Wat anderen mij toewensen ?
  • Wat bewonder ik bij anderen ?
  • Wat ik in mezelf mis ?

 

Allergie vs Kwaliteit

Je kernkwaliteit kan je vaak af te leiden van datgene waar je jeuk van krijgt. Dit zijn conflicten die je vaak hebt met je omgeving. Deze allergie hangt vaak vast met wat voor jou een uitdaging is. De doorsnee-mens blijkt allergisch te zijn voor een teveel aan zijn uitdaging, vooral als hij die in een ander verpersoonlijkt vindt.

Zo zal je als ‘gedreven’ persoon geïrriteerd raken door iemand met het etiket ‘passief’. Je krijgt jeuk van ‘passiviteit’ omdat ‘passiviteit’ het te veel van je uitdaging (= geduld) is. Wanneer je dus vaak jeuk krijgt, is de kans groot dat je in je valkuil tuimelt. Je gaat dus nog meer ‘doordrammen’ wanneer een activiteit doet met een ‘passief’ persoon. Zo geraak je dus in een vicieuze cirkel als je hier geen inzicht in hebt. Je loopt dus het risico een uitzichtloze relatie vol conflicten te hebben met die persoon.

Enkele vragen om je uitdagingen te achterhalen:

  • Wat verafschuw ik in mezelf ?
  • Wat anderen mij aanraden te relativeren ?
  • Wat ik in anderen minacht ?